Mooi stadje heeft als thema de zich steeds vernieuwende stad Amsterdam. In gebouwen, in mensen uit alle landen en achtergronden, in bedrijvigheid en in cultuur. De ziel van onze mooie stad is overal zichtbaar, mooi en lelijk, bescheiden en uitbundig.

Op het Leidseplein staat al vanaf 1894 het prachtige gebouw van de Stadsschouwburg, een rijksmonument en traditioneel theatergebouw in Neo -renaissance en Neo- barokstijl.  Dit is vele malen verbouwd. In 2009 vond een uitbreiding plaats aan de achterkant deels boven de Melkweg met een moderne vlakke vloerzaal, de Rabozaal. Aan de voorkant van het gebouw bevindt zich een groot balkon (het Ajax-balkon), waaronder vroeger de rijke dames en heren uit hun koetsjes konden stappen. 

Met de opening van het Muziektheater in 1986, vertrokken de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet uit de Stadsschouwburg. In 1969 vond de actie Tomaat plaats, een revolte tegen het traditionele toneel. In 1972 werd het Publiekstheater de hoofdbespeler opgevolgd door Toneelgroep Amsterdam in 1987. Vanaf 2018 zijn Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam gefuseerd tot Internationaal Theater Amsterdam, het huidige zo welbekende ITA. Ivo van Hove was vele jaren artistiek leider. In bijzonder roerige tijden nam Eline Arbo de artistieke leiding van hem over in 2023. 

Het gebouw kent vele gangetjes, nog kleine kleedkamers, ruimtes voor rekwisieten en traditioneel smeedwerk. Heel bijzonder is de kunstcollectie van meer dan 150 schilderijen en bustes van spelers van vroeger en nu, die door het hele gebouw hangen. Altijd van topkwaliteit van gerenommeerde kunstenaars.

Rondleiding
Wie geeft opdracht hiervoor en wie betaalt dit? Hoe gaat het in deze roerige tijden met dit centrale gebouw, een tempel van cultuur, in Amsterdam? 
We worden rondgeleid door het hele gebouw en vragen staat vrij. De rondleiding duurt 1.15 tot 1.30 uur. We lopen trappen en trappetjes. Met de lift gaan is mogelijk maar dan zie je een stuk minder. Na afloop drinken we met elkaar wat, voor wie wil. 
 
Praktische informatie
José Beurskens is gastvrouw namens het Stadsdorp. Er is ruimte voor 15 deelnemers. De rondleiding begint om 15.00 uur.

Opgeven kan via het emailadres kunstcultuur@stadsdorpwesterpark.nl

Je krijgt dan een link toegestuurd om vooraf te betalen. Dit is voorwaarde om deel te nemen.

Tram 19 brengt je rechtstreeks van Westerpark naar het Leidseplein.