Ter gelegenheid van de Boekenweek liepen we op een woensdagmiddag onder leiding van buurtgids Ans over de Westelijke Eilanden, terwijl zij ons bijzondere plekken liet zien en voorlas uit literaire werken of ons daarnaar verwees.

De wandeling begon op de Prinsengracht waar een bordje verwees naar een Rooms-katholieke schuilkerk die tot 1863 gehuisvest was in het achterhuis. De schuilkerk was tevens te bereiken via een nog steeds bestaande gang vanaf de Brouwersgracht. De bijnaam was “De Posthoorn”, omdat in eerdere tijden de postkoets naar Haarlem dit pand als standplaats had. De latere Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat van architect P.C. Cuijpers refereert aan de schuilkerk.

Bij de nabij gelegen Eenhoornsluis lichtte Ans de rijke geschiedenis ervan toe, evenals de vernoeming van de sluis naar de voormalige brouwerij “De Eenhoorn” met het beeld van een eenhoorn bovenaan de gevel.

We vervolgden onze weg naar Bickerseiland, waar recentelijk op een ronde kademuur op kunstzinnige wijze een fragment uit het gedicht "Walk on water" van Carla Bogaards is ingemetseld.

Op Bickerseiland kon de invloedrijke familie Bickers niet ongenoemd gelaten worden. In het boek “Wij zijn de Bickers” (2019) van Simone van der Vlugt wordt deze 16e en 17e eeuwse rijke familie van regenten en kooplieden en hun aanwezigheid op Bickerseiland uitgebreid beschreven. Het houten beeld "De Reus van Bickerseiland" is een replica van het beeld dat troonde op de gevel van het enorme huis dat Jan Bicker liet bouwen en later terecht kwam bij werf "De Reus". De sokkel is gemaakt door buurtbewoner en kunstenaar Egon Schrama, met daarin uitgesneden een gedicht van Jan Witte over De Reus.

Een ander auteur, Philip Snijder, beschreef in “Zondagsgeld” (2007) hoe hij in de twintigste eeuw opgroeide op Bickerseiland, omringd door zijn eigen uitgebreide en turbulente familie.

Wij wandelden langs de Hollandse Tuin, door de Bickersstraat, over de Bickersgracht, door de Galgenstraat en via Prinseneiland naar de Westelijke Eilanden met onder andere het Jan Mensplein. Wie kent er niet de de verhalen over Bickerseiland en Kattenburg van de destijds populaire volksschrijver Jan Mens (1897-1967) ?

Vanaf de Zandhoek vervolgden we onze wandeling langs de Zoutkeetsgracht naar  Prinseneiland, waar op het voormalige Oudijzerterrein een prachtige openbare tropische tuin is gecreëerd. Een heerlijke plek om te zitten lezen!

De gezellige en interessante wandeling eindigde bij de houten Sloterdijkerbrug.

Onderweg werden wij door Ans rijkelijk voorzien van informatie over de geschiedenis van de buurt en de bewoners, verweven met interessane literaire verwijzingen en boeiende voorleessessies.

Het was een bijzondere middag, waar we met plezier aan hebben deelgenomen!