Rollemanschiksie, Vier generaties van huis weg (Over reizigers, hun geschiedenis, cultuur en tradities).
Reizigers, waaronder Roma, Sinti en andere volkeren, worden tot op de dag van vandaag gediscrimineerd vanwege hun anders-zijn.
Dit antiziganisme zorgt voor veel onrecht. Zo worden reizigers door burgers vaak met de nek aangekeken en beschuldigd van onaangepast en zelfs crimineel gedrag. Gemeenten doen daar nog eens een schepje bovenop; ze hanteren een uitstelbeleid bij het aanvragen van standplaatsen. Hierdoor wachten woonwagenbewoners Roma, Sinti en andere reizigers onevenredig lang op een woonwagenplaats.
Om een ander beeld op deze vooringenomenheid te laten schijnen, verdiepte Marianne Schenderling zich in de geschiedenis, tradities en cultuur van de reizigers en vervlocht elementen uit haar zoektocht naar de reizigersgeschiedenis tot het familie-epos Rollemanschiksie. Vier generaties van huis weg.
In haar voordracht gaat Marianne nader in op de oorsprong van de reizigers. Zij behoren niet tot één en dezelfde gemeenschap, maar hebben een ieder een eigen geografische, historische en culturele achtergrond. Ze reisden van het Oosten (India) naar het Westen en kwamen onderweg op verschillende manieren aan de kost. Gaandeweg werden ze geconfronteerd met steeds grimmigere wordende discriminatie gevolgd door de verschrikkelijke vervolging in de Tweede Wereldoorlog (porajmos). Na de bevrijding keerden de overlevenden terug naar een onverschillig Nederland en moesten er wederom het hoofd bieden aan willekeur, vooroordelen en … een naargeestig gemeentelijk beleid t.a.v. standplaatsen.
In de lezing behandelt Marianne ook hét handelskenmerk van de reizigers: de (zigeuner)muziek, de specifieke tradities van de reizigers rondom bijvoorbeeld het huwelijk, het eten én andere door hen gehanteerde do’s en do nots.
Tussen de feiten door leest ze fragmenten voor uit Rollemanschiksie en vertelt ze hoe de achtentachtig jarige Klara en haar dochter hun (achter)kleindochter Raji meenemen door de tijd en beetje bij beetje de mondeling overgeleverde geschiedenis en cultuur van het reizigersvolk ontsluiten.
Tijdens de voordacht is er speciale aandacht voor de sterke familieband en waarom dit zo belangrijk is voor de reizende mensen. Tenslotte gaat de auteur in op de actualiteit: het feit dat voor veel reizigers het verkrijgen van een standplaats voor hun ‘wagens’ een gebed zonder einde lijkt te zijn ondanks de vele inspanningen die Woonwagen belangen Nederland zich getroost om het tij te keren. Dat zij daarbij in de nabije toekomst mogen rekenen op de sympathie van de Nederlandse bevolking zou een geweldige steun in de rug zijn.
Over de auteur
Marianne Schenderling (Rotterdam, 1953) heeft twee non-fictie werken op haar naam staan en debuteerde in 2022 met Rafels, een roman waarin ze uit twee perspectieven de scherpe kanten van verdriet, schaamte en teleurstelling uitlicht. Rollemanschiksie. Vier generaties van huis weg behandelt het conflict tussen verandering en erbij willen horen, tussen uitkijken naar het nieuwe en het oude niet willen verliezen.
Tijdens en na afloop van de presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. Tevens is er mogelijkheid om het boek Rollemanschiksie. Vier generaties van huis weg te kopen. De prijs voor bezoekers van de lezing (tien procent korting) is € 22,50 en zij krijgen het bundeltje Rollemanschiksie Recepten met traditionele reizigersrecepten hierbij cadeau.
De avond begint om 19.15 en duurt tot ongeveer 21.15. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst. Dat kan op buurtwest@oba.nl
De lezing vindt plaats in de OBA Spaarndammerbuurt. Meer info vind je hier:
https://www.oba.nl/agenda/spaarndammerbuurt/lezingonderweg.html
De avond begint om 19.15 en duurt tot ongeveer 21.15. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst. Dat kan op buurtwest@oba.nl
De lezing vindt plaats in de OBA Spaarndammerbuurt. Meer info vind je hier:
https://www.oba.nl/agenda/spaarndammerbuurt/lezingonderweg.html