Eenennegentig jaar runt mijn familie, de familie Visser, de bloemenstal, de vierde generatie is net aangetreden. Ik ben dit jaar, na vierendertig jaar gestopt als bloemenverkoper op de brug in de van Limburg Stirumstraat.

Mijn vader runde deze handel gedurende zevenenvijftig jaar. Uit respect voor m’n vader heet de stal; “Jantje Boeketje.” Nu assisteer ik op vrijdag en zaterdag m’n zoon Daniel. Dat is twee maal veertien uur en avonds, ja dan zak ik door m’n hoeven.

Sinds m’n 15e werk ik. In de avonduren heb ik m’n vakdiploma’s gehaald. Eerst ben ik opgeleid als huisschilder, daarna gewerkt bij het GVB, toen deze bloemenkraam.Nu is er veel vraag naar boeketten, honderdvijftig boeketten moeten er op een zaterdag gemaakt worden. Mijn vader verkocht destijds nog zes soorten bloemen.

Krakers kochten toen nauwelijks bloemen, de grote appartementen, ja, die willen wel meer dan één boeket. De zaken gaan goed. Liefde en zorg besteden aan mooie, verse bloemen , daar gaat het mij om. En de niet verkochte bloemen gaan mee naar een stal nabij een kerkhof.

Als winkelier val je onder de winkelsluitingswet, dan moet je ook op maandag en dinsdag open zijn. Bloemen zijn nooit vers op maandag, die worden op vrijdag op de veiling aangeleverd, vandaar mijn keuze zaken te blijven doen vanuit m’n bloemenstal. Op maandag en dinsdag is de stal dus gesloten.

Ik zeg altijd; ik ga niet naar m’n werk, ik ga naar m’n dorp, een geweldige buurt is het hier, iedereen kent elkaar, het is schatje hier en schatje daar, of klootzak. Autochtoon, allochtoon een perfecte combinatie, iedereen gaat goed met elkaar overweg.

De echte buurtfiguren zijn aan het uitsterven. Zo’n vijftien jaar geleden was hier een winkeliersvereniging, jaarlijks organiseerden ze hier een buurtfeest, een braderie, de straat werd afgezet, er werd gestunt met aanbiedingen, de kosten hiervan hoestten wij, de winkeliers zelf op. Eeuwig zonde dat dit om zeep is geholpen, mede door de komst van o.a Albert Heijn.

Een jaar of vijfentwintig geleden waren er elke zaterdag krakersrellen. Er werd gedeald in autoradio’s, gedeald in gejatte fietsen, toen was het roeriger in de buurt. Ik heb een keer liggen rollebollen met een dief voor de politie in de straat.

Ach ook dat is en dat is maar goed ook, verleden tijd.


Wil je reageren? Dat kan. Je kunt Constance bereiken op 
constancevarekamp@stadsdorpwesterpark.nl

Alle blogs zijn hier terug te lezen.