Afgelopen zaterdag bezocht ik ruim tien open tuinen, het was 'Open Tuinendag West'. Kleine en grote walhalla’s tussen huizenblokken. Stilte. Ook de panden eromheen straalden stilte uit. Een enkele balkonzitter veroorzaakt met geschuif met stoelen het enige geluid.

Aan een tafel in een van de tuinen ben ik getuige van een worsteling van iemand die het maar niet lukt om vegetariër te worden. “Want oh, wat smaakt vlees toch lekker,“ zegt ze.

Sombere herinneringen nemen door haar worsteling mijn gemoed over. Ongeveer een halve eeuw geleden besloot ik na het zien van een tv-reportage over hoe wij mensen met ons aanstaande vleesmaaltijd omgaan, definitief met m’n vleesconsumptie te stoppen. De details zal ik de lezer besparen. Ook toen, net als nu, is er hongersnood in een deel van Afrika en ons veevoer wordt daar deels verbouwd. Hoe valt het een met het ander te rijmen?

Dit alles overdenkend wandel ik ondertussen in deze paradijsjes rond en voert het genieten van al het fraais algauw weer de boventoon. Van wandelen tussen het groen daar word je vanzelf vriendelijker van zie ik aan de gezichten van medebezoekers en bemerk ik aan m’n eigen gemoedsgesteldheid

Ik houd van hofjes. Je treedt de stilte binnen, de hectiek van buiten de poort is ineens weg, het ademt geschiedenis, het ademt vreugde en toch kijkend naar oude foto’s aan de muur ook het verdriet van destijds. Een serene rust heerst hier, bakken met planten of gewoon de planten in de aarde, heten me welkom.

Het Hugo de Groothof is zo’n hofje. Gesticht in 1882 in de eerste Hugo de Grootstraat destijds voor 40 weduwen en hun honderd kinderen.

Op het Van Beuningenplein is ook een groene oase te vinden, een van de bewoonsters heeft daar willekeurig speelgoed, gebruiksvoorwerpen, potten, pannen, bloemen en planten en een rafelig boompje vrijelijk gerangschikt.

Hier is het iedere dag 'Open Tuinendag'.

Nog een wonder kwam ik tegen: Het Tuin Kafe. Een pluktuin in de Jasper Leijnsenstraat 21, open op zaterdag 12.00 - 17.00 uur.Wil je reageren? Dat kan. Je kunt Constance bereiken op 
constancevarekamp@stadsdorpwesterpark.nl

Alle blogs zijn hier terug te lezen.