Het gonst in het Westerpark: Begraafplaats Barbara wordt bij Westerpark getrokken! Op Facebook en Twitter trekken omwonenden en anderen zich verontwaardigd de haren uit het hoofd:
  • Hoe de gemeente het in haar hoofd haalt?!
  • Het zoveelste vermaledijde verdienmodel.
  • De volgende toeristenattractie.
  • En… schandalige ontheiliging van de begraafplaats.

Vooral over het laatste argument wordt druk gefantaseerd en gespeculeerd. Zo ziet men al picknicks, bbq’s en zelfs orgieën op grafzerken voor zich. Luidruchtige jamsessies bij de toegangspoort en illegale slaappartijen onder de heggen.Wie, zoals ik, ertegen inbrengt dat het ook wel iets heeft zo’n meer alledaags gebruik van een kerkhof, krijgt de wind van voren.

Ik vloekte in de kerk toen ik opperde dat begraafplaatsen in Zuid-Amerika als openbare ontmoetingsplaatsen worden beschouwd. Dat inwoners van Zuid-Europese landen behalve Allerheiligen ook andere feesten vieren in hun dodensteden. Dat zelfs het Kopenhaagse kerkhof Assistens kirkegård een belangrijke groene zone en toeristische attractie was geworden.

Ontheiliging! riepen de social mediagebruikers verontwaardigd.

Niets ervan, tikte een enkeling, inwoners van die landen vinden het juist fijn dat hun overledenen een plek hebben in het alledaagse leven van mensen.

Persoonlijk vind ik er ook veel voor te zeggen om onze dodentuinen meer onderdeel te laten zijn van onze maatschappij. Opdat we onze doden niet uit ons dagelijks leven bannen. Opdat we het sterven als minder zwaarbeladen kunnen gaan zien.

Ja, ik ben voor een cultuurverschuiving.

En voor mij mag die verschuiving stapje voor stapje waargemaakt worden.

En dan nog even dit: Barbara vormde enkel een ruilmiddel in de onderhandelingen over de volkstuincomplexen Nut en Genoegen en Slotermeerdijk. Die moesten meer functies krijgen en meer doorsnijdingen (lees: wegen er doorheen).

Dat plan is voorlopig afgewend. Alleen krijgt Sint Barbara in het kader van de groene zone en de bereikbaarheid een extra achteringang.

Dat is alles.

Met andere woorden: alle commotie over de ontheiliging van de begraafplaats was nogal voorbarig. Misschien voortaan eerst eens goed informeren naar alle ins en outs? (En bewaar de verontwaardiging dan maar voor als de volkstuinen echt op de schop gaan).Wil je reageren op dit blog?
Dat kan.

Andere blogs teruglezen? Dat kan hier!