Welk volk loopt nu eigenlijk mee in de anticoronamaatregelendemonstratie? Ik sta aan de kant van de weg en ben toeschouwer. Ongepland vergelijk ik de klimaatmars van enkele maanden geleden, met deze demonstratie. Ik zie veel minder creativiteit. Minder vlaggen, een enkel spandoek, minder muziek, minder spreekkoren, heel weinig verklede mensen, hier een daar een beschreven gele paraplu, een enkele pruik, een enkel bord op een buik met ‘Vrijheid' erop. Een laken over een schouder, opbollend door de wind, met een onleesbare tekst. Ook Friesland is vertegenwoordigd, de Friese vlag wappert fier boven de Kostverlorenvaart.

Ik sta met m’n gezicht naar de demonstranten toe, soms sta ik in de weg, niemand stoot mij aan. Een enkele demonstrant wenst me een goed 2022 toe. Vele duizenden demonstranten passeren mij op de brug richting van Hallstraat. De zon schijnt, een helikopter volgt de stoet van bovenaf.

Voormalig militairen lopen mee aan de zijkant die mij vertellen elders in de wereld aanwezig te zijn geweest om de vrede te bewerkstelligen en nu deze taak in eigen land voortzetten. Op het Museumplein heeft de ME de wapenstok gehanteerd, één van hen laat mij haar blauw geslagen vingers zien.

Achter mij langs loopt een jonge vrouw hysterisch huilend op weg naar een portiek. Trillend van angst tref ik haar onderaan een trap aan. Ze vertelt de groep demonstranten in tegengestelde richting met haar mondkapje op te hebben gepasseerd en zich door de demonstranten bedreigd te voelen.

Tussen de auto’s en tegen bomen tref ik menig mannelijke demonstrant aan. Ik hoop dat de horeca of een particulier verderop de dames ook een mogelijkheid biedt. Alleen al voor dit, dat je als wandelende vrouw nergens naar toe kan, zou ik meelopen. 

Maar dan zie ik de vlaggen van FvD en een man die de hitlergroet brengt. Verderop wordt er geroepen dat de huidige situatie hier te vergelijken is met de situatie in Duitsland  ‘39-‘45. Een Trumpvlag passeert mij. Kijk dat gaat mij allemaal te ver.

Toch ervaar ik de sfeer als ontspannen en vastberaden. Enfin deze demonstranten hebben in elk geval gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om naar buiten te gaan en meer te bewegen.

Wil je reageren? Dat kan. Je kunt Constance bereiken op 
constancevarekamp@stadsdorpwesterpark.nl

Alle blogs zijn hier terug te lezen.