Zeven jaar woon ik in Westerpark en nooit in de kringloopwinkel, Kerk & Buurt geweest. Vandaag heb ik dat goed gemaakt. Overzichtelijk uitgestald in een niet al te grote ruimte staan, ik kan niet anders zeggen, prachtige dingen te pronken. Stel dat ik ooit zonder huisraad kom te zitten, dan zou ik hier keus genoeg hebben een groot deel van m’n huis opnieuw mee in te inrichten. Dat ik hier niet eerder ben geweest. Enfin.


Ik scharrel wat tussen de kinderspullen. Dan schalt plotseling door de ruimte "Als je wilt weten hoe het met mijn seksleven gesteld is moet je dat aan m’n kussen vragen!" Grinnikend reken ik zeven euro af voor de gescoorde kinderkleding.

Niemand van de aanwezigen geeft enig blijk van medeleven. Ik broed op een reactie, onderwijl tuur ik, op een grote postcodekaart, zo groot als een affiche, van Nederland. Wie schrijft er tegenwoordig nog brieven of ansichtkaarten? Afgeleid door de postcodekaart, hul ook ik mij in stilzwijgen.

Vroeger toen er nog veel meer mensen rookten, was de vraag, heb je een vuurtje voor mij, een aanleiding een gesprekje te beginnen met een medemens. Nu hier in deze kringloopwinkel suggereert iemand, terwijl ik met een stel shirtjes me begeef naar de kassa, dat ik toch niet in deze kinderkleren zal passen. Wat is er toch met mij vandaag, ligt het aan het druilerige weer, dat ik weer geen gepaste reactie voorhanden heb?

Ik denk dat ik de spreker een grijns liet zien. Maar zeker weten doe ik het niet. Op het Van Limburg Stirumplein staat een container, die morgen open gaat. Ik zeg altijd het Limburg van Stirumplein, alsof Limburg een voornaam is, lastig af te leren ook.

Een zogenaamde Greenbox. We boffen, wordt er gezegd, we zijn de enige wijk in Amsterdam waar deze box staat. Vanuit de container wordt er de komende drie weken voorlichting gegeven over duurzaamheid, hoe houd je je energiekosten in de hand, kan je ergens op bezuinigen, je krijgt informatie mee en tips om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. En voor de liefhebbers wordt koffie geschonken. De box is open op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Wil je reageren? Dat kan. Je kunt Constance bereiken op 
constancevarekamp@stadsdorpwesterpark.nl

Alle blogs zijn hier terug te lezen.