Dansen is goed voor je. Voor je conditie natuurlijk, maar ook voor je mentale gezondheid, zeggen Zweedse onderzoekers. Zij ontdekten dat regelmatig dansen werkt tegen gevoelens van angst en stress. Het lijkt me een praktisch inzicht in deze tijd. Maar zou er nog wel een beetje gedanst worden in de stad? Zeker nu cafés en andere uitgaansgelegenheden om 22.00 uur dicht moeten, vraag ik het me af.

Toen ik zelf in de horeca werkte, waren er voor middernacht in elk geval weinig losse heupen te zien. Meestal komen de lichamen pas in beweging als de volumeknop open gaat, de lichten dimmen en de tap loopt. Het vergt moed om vlak na het avondeten, bij daglicht en op anderhalve meter afstand van anderen je armen in de lucht te gooien en je eens lekker te laten gaan.

Iemand die zich daar niets van aantrekt is Dansman. In zijn trainingspak en met een koptelefoon op zijn hoofd danst hij regelmatig het hele Westerpark door. Hoewel je zijn muziek niet kunt horen, weet je: dit is een jaloersmakende afspeellijst. Zijn armen en benen schieten ritmisch alle kanten op. Hij hupt, danst, lacht en verbrandt meer calorieën dan alle hardlopers bij elkaar.
Nadat vorige week de strengere coronamaatregelen waren aangekondigd, liep ik in gedachten verzonken een rondje door het park. Het was een grijze dag, de vooruitzichten weinig zonnig.

Van onder het viaduct naar de Spaarndammer kwam hij aangedanst, in de motregen, met evenveel energie en een even grote glimlach als altijd. En ik nam me voor: deze winter neem ik een voorbeeld aan Dansman.
Wil je reageren, dat kan! Mail Maaike op maaikebaan@stadsdorpwesterpark.nl

Andere blogs teruglezen kan ook en wel hier.