Om de historische gebeurtenis van de laatste rit van tram 10 mee te maken stappen zo’n 100 buren in bij de halte Van Hallstraat. Zij brengen een ode aan de Bestuurders en Conducteurs en onze geliefde tram 10. Om 23.34 op 21 juli slingert tram 10 voor de allerlaatste keer de buurt in waar zij 117 jaar heeft gediend.

In een bomvolle tram luisteren de buren naar werk van de bekende Amsterdamse dichter Diana Ozon, speciaal geschreven voor tram 10.  Gedichten die het hart van de tram raken. Vervolgens verbindt Flamencogitarist Bart Schreuder het ritme van zijn intense muziek met dat van de tram. Met zijn muziek vertolkt hij de diversiteit en kleuren van de buurt. Niemand stapt uit op het Azartplein. Dan volgt een terugblik op het bewogen leven van tram 10.

Geboren op 14 augustus 1900 als eerste elektrische tram van Amsterdam.  Door de jaren heen is verandering een constante voor de bestuurders en conducteurs waarvan sommigen 40 jaar op tram reden. Het dak gaat eraf wanneer ‘Milembe met de accordeon’ Amsterdamse smartlappen inzet waarbij iedereen luidkeels meezingt en meedeint terwijl tram 10 al zwiepend zich door de nachtelijke straten boort. Drankjes en hapjes worden over de hoofden heen van achter naar voren doorgegeven. De bestuurder Bektas Demir roept luid vanuit zijn cabine ‘dit is de leukste rit uit mijn loopbaan’ beaamd door de mooie conductrice Nieki. Onderweg stappen reguliere passagiers in en uit, met blikken vol ongeloof. Wat gebeurt er in die keurige tram? Nog meer drankjes en hapjes gaan over de hoofden naar voren. Nog meer smartlappen en dan zijn we er bijna.

Stadsdorp Westerpark organiseerde deze laatste trip om bestuurders en conducteurs te eren en tram 10 een waardig afscheid te bezorgen. GVB maakte het mogelijk door ons een platform te geven en vrij vervoer voor iedereen. Cafe Brel, Cafe Amsterdam, De Bakkerswinkel, Cafe De Gruyter, Cafe Nassau, De Avondmarkt, Shushi en Ramen, Primera en Jantje Boeketje sponsorden hapjes, drankjes en bloemen. En de Stadsdorpers, de buren, die zorgden ervoor dat het een onvergetelijke afscheid werd. 

Het was een unieke tocht; de allerlaatste trip van tram 10, gedichten, flamencomuziek, meedeinen met smartlappen, volop drankjes en hapjes en dat alles in de tram.

De kerngroep van Stadsdorp Westerpark dankt iedereen die aan deze productie meewerkte.

Met een lach en een traan zien we onze vriend tram 10 gaan.