Ze studeert en woont inmiddels drie jaar aan de kade. Toen ze bij de start van de moestuinbakken een uitnodiging kreeg om deel te nemen, reageerden Tania en haar vriendin enthousiast. "We wilden heel graag samen zo'n moestuinbak onderhouden. Het was ook allemaal heel goed geregeld, je hoefde maar weinig zelf te doen en het was heel betaalbaar. Maar naast mijn studie en werk houd ik soms eigenlijk te weinig tijd over om aan het tuintje te werken. Dat hebben we een klein beetje onderschat.""In de zomer ga ik soms 's avonds laat, als het donker is, de plantjes nog water geven. Dan geniet ik zo van de rust en het bezig zijn met de moestuinbak. Kijk, die sociale contacten met de buren zijn vaak heel leuk, maar soms wordt het ook een beetje veel naast mijn studie en werk. Dan heb ik juist behoefte aan wat rust en stilte." Ook dat vindt Tania aan de groene kade: "Het is erg fijn om soms even mijn hoofd leeg te krijgen door tussen de planten bezig te zijn of gewoon even rustig aan het water te zitten. Ik kom niet uit een grote stad, en ik vind het dan ook wel fijn en zelfs belangrijk om af en toe wat rust en groen om me heen te hebben."
De bak van Tania en haar vriendin is een echte moestuin vol eetbare planten. "De buurvrouw wilde een keer wat meer bloemetjes in onze bak plaatsen, maar ik vind het juist zo mooi om zelf een zaadje in de grond te stoppen en dat te zien opgroeien. En tot slot mag je dan je eigen eten oogsten. Mijn mijn vader had zijn eigen moestuin en dan raak je als kind snel vertrouwd met de natuur, het zaaien en planten zien groeien. 

We hebben deze zomer zelfs een courgette staan, maar die past eigenlijk niet in de bak. Weggooien doe je niet en noem het toeval, maar ik vond gelukkig een grote pot bij een afvalcontainer. Nu kan de courgette gewoon verder groeien. Dat is toch hartstikke leuk? En ook postelein, peultjes en kamille groeien fantastisch hier aan de waterkant. Het eerste jaar waren we wat ongeduldig en hebben we verschillende soorten sla gezaaid. Toen dat opkwam, moesten we elke dag verse sla eten, want we hadden eigenlijk te veel gezaaid, maar daar hebben we van geleerd."

Dit artikel is geschreven door Aristide Weitenberg. Hij maakte ook de foto's.

Wil je reageren? Dat kan!

Elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering van dit feuilleton. De laatste aflevering verschijnt op zaterdag 21 december.

De eerdere afleveringen van dit webfeuilleton vind je hier.