WUR constateert dat 'groene ruimte' in stedelijke gebieden steeds schaarser wordt. Openbaar groen is verdwenen en verdwijnt door bebouwing of aanleg van wegen en parkeerruimte. Bovendien is voor het onderhoud steeds minder geld beschikbaar. Ook betegelen bewoners hun tuinen steeds meer waardoor er steeds minder groen is. Voor de stad is 'groen' echter belangrijk voor een aangenaam klimaat, voor het beheersen van regenwater en voor de natuur in de stad.'Plantsoenen en parken met bomen, struiken en planten bieden een goede leefomgeving voor kleine en grote dieren', stelt Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK), een platform voor kennis en discussie over natuurlijk kapitaal. 'Een gevarieerde kruidenvegetatie is ook belangrijk voor insecten die bloemen bestuiven, met name wilde bijen, vlinders en zweefvliegen. Ook natuurvriendelijke oevers zijn belangrijk voor de waternatuur en de kwaliteit en veel vogels broeden in de omringende struiken.''In 2050 woont zeventig procent van de mensheid in steden', stelt WUR. 'Hierdoor worden vraagstukken rond duurzaamheid en kwaliteit van leven voor die steden steeds dringender.' 'De opgave is om al die groenelementen als geheel te gaan zien', meent ANK. 'Waar mogelijk moeten we al die elementen verbinden en ruimte maken of houden voor planten en dieren.'
Kortom, ook kleine 'groene' initiatieven in de buurt dragen gezamenlijk bij aan de natuurlijke balans in de stad en zorgen voor het behoud van de broodnodige stadsnatuur.
Dit artikel is geschreven door Aristide Weitenberg. Hij maakte ook de foto's.
Wil je reageren? Dat kan.
Elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering van dit feuilleton. De eerstvolgende aflevering verschijnt op zaterdag 8 december.
De eerdere afleveringen van dit webfeuilleton vind je hier.