De zon schijnt volop en ik neem plaats aan de picknicktafel. Ik kies een plekje in de schaduw, onder het tentdoek dat over de tafel is gespannen. Even later roept iemand vanuit een woning: "Kopje thee?" Kort daarop zit ik te praten met Aletta, inmiddels een kwart eeuw bewoonster van de Jacob Catskade.

"Toen ik de kans kreeg me op te geven voor een moestuinbak aarzelde ik geen moment. Dat groen is zo veel gezelliger dan een rij geparkeerde auto's voor de deur!" Aletta geniet zichtbaar van haar moestuinbak en de geheel nieuwe inrichting van de kadekant.

"Ook werklui uit de buurt komen tijdens de pauze aan de picknicktafel hun lunch opeten. Toeristen en voorbijgangers kijken soms hun ogen uit en bewonderen uitgebreid de bakken. Je ziet gewoon dat mensen blij worden van al die bloemen en het groen."

Maar geeft die extra belangstelling aan de kade geen overlast? "Nee, het gaat heel schappelijk allemaal. Niemand vernielt de bakken of maakt er een zooitje van. En als het een keer op een zomeravond iets te luidruchtig is, dan kun je de mensen er gewoon op aanspreken."


Als Aletta haar bak en andere plantjes laat zien, legt ze uit: ,"Kijk, die tuinbonen heb ik eigenlijk vooral voor de bloemen. Ze bloeien zo mooi." En het blijft niet beperkt tot de moestuinbak. "Ik heb inderdaad ook een stel potten met planten hier neergezet. En pal aan het water heb ik wat steentjes weggehaald en mooie bloemen en aardbeienplantjes neergezet. Maar die aardbeitjes zijn er al af voor ze goed en wel rijp zijn. Ach, dan genieten de vogels en andere beestjes er maar van." Aletta vindt het echt lekker om in de zomer voor haar deur bezig te zijn: "Heerlijk tussen mijn bloemen en planten. Ik voel me er gewoon prettiger door."


Dan komt ter sprake dat de kade straks wordt hersteld en alles misschien weer weg moet. "Dat zou ik echt erg jammer vinden. Misschien kunnen we het eenrichtingsverkeer zo houden. En volgens mij hoeven ook de parkeerplaatsen niet weer te worden uitgebreid. Dan houd je een, misschien iets smallere, groene strook over waar de moestuinbakken en strandjes kunnen blijven staan. Ik denk trouwens dat ik niet de enige ben die er zo over denkt."


Dit artikel is geschreven door Aristide Weitenberg. Hij maakte ook de foto's.

Wil je reageren? Dat kan!

Elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering van dit feuilleton. De eerstvolgende aflevering verschijnt op zaterdag 10 november.

De eerdere afleveringen van dit webfeuilleton vind je hier.