Ik neem plaats aan de picknicktafel langs de kade. Vera, die hier ruim twintig jaar woont, schuift aan en vertelt. ,,Toen de kade werd afgezet, ontstond er een strook braakliggend terrein. Dan is dit toch veel leuker, joh!” Vera is heel blij met deze situatie. ,,Moet je kijken hoe mooi alles er bij staat”, en ze wijst naar haar moestuinbak vol planten. Het is inderdaad een groene oase waarvan ze straks ook nog kan oogsten. Dankzij haar moestuintje heeft ze nu meer contact met haar buren, naast wie ze al jaren woont.


,,Je ontmoet elkaar bij de bakken. Je kijkt wat er in andere bakken staat of vraagt hoe iemand anders iets doet. Omdat je met hetzelfde bezig bent, heb je een aanleiding om elkaar aan te spreken.”

Van kleins af aan heeft Vera goede herinneringen aan natuur en tuinieren: ,,Mijn opa en oma hadden een volkstuintje waar ik als kind altijd veel plezier beleefde. Later woonde ik met mijn toenmalige liefde in Duitsland op een boerderijtje in 'the middle of nowhere'. We hadden een prachtige lap grond er omheen en ik had mijn eigen moestuin.”

Achter haar woning heeft ze ook een tuintje: ,,Maar dat ligt in de schaduw en daar kan ik niet zo veel mee. De moestuinbak staat op het zuiden, waardoor er veel meer planten kunnen groeien.” De bakken zijn natuurlijk wel beperkt qua formaat. ,,Ik denk nu al: goh, had ik nog maar een tweede bak. Het is echt leuk om weer mijn eigen kruiden en groenten te kweken.”

De grote picknicktafels zorgen voor extra gezelligheid. ,,Soms neem ik een flesje wijn mee, en  anderen zelfs een hapje te eten, en dan zitten we heerlijk met elkaar te kletsen. Voor alleenstaanden kan het prettig zijn om op die manier contact met de buren te maken; heel ongedwongen en spontaan.”

,,Het is ook prima geregeld. Het water voor de planten haal je zó uit de vaart en het tuingereedschap hangt hier aan het hekje. Alles is slim gemaakt en daardoor ook gemakkelijk te gebruiken.”

Vera is ook blij met de kadestrandjes: ,,Op een zonnige dag dachten mijn vriend en ik: 'Ach, waarom met de auto naar het strand rijden? We gaan gewoon lekker aan de kade zitten dan hoef je ook niet van alles mee te slepen'. We hebben toen echt genoten van dit unieke strandje voor de deur. Je kunt er af en toe heerlijk rustig wat lezen of gewoon genieten”

En tijdens een vakantie? ,,Dan verzorg je elkaars bak. Dat doen we ook als iemand ziek is. Er ontstaat een hechtere sociale band met elkaar. Daardoor is er automatisch ook wat meer sociale controle. Het is best bijzonder als je ziet wat zo'n initiatief aan positieve veranderingen teweeg brengt.”

Dit artikel is geschreven door Aristide Weitenberg. Hij maakte ook de foto's.

Wil je reageren? Dat kan!

Elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering van dit feuilleton. De eerstvolgende aflevering verschijnt op zaterdag 13 oktober.

Je kunt de afleveringen hier teruglezen.