Op 4 mei 2023 organiseerden we opnieuw een Herdenkingswandeling, ditmaal voornamelijk door de Spaarndammerbuurt. De wandeling voerde langs plekken in de buurt die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog. Er namen ruim 40 mensen deel aan de wandeling die werd geleid door Willem Kerkhoven. Velen sloten zich aan het einde aan bij de herdenking op het Zaanhof.

De online beschrijving van de wandeling is na te lezen via deze link. Of kijk naar het aparte bericht hierover dat staat in de rubriek Sociaal, te bereiken via het menu aan de rechterzijde van de website.

Kort verslag van de Herdenking op het Zaanhof
De deelnemers van de wandeling sloten zich aan bij de aanwezigen bij de herdenking bij het Zaanhofmonument. Het publiek kreeg tulpen aangereikt door enthousiaste kinderen, zodat na de herdenking iedereen een eigen bloem bij het monument kon leggen.


Circa 400 toehoorders luisterden naar de toespraken van Stadsdeel West-bestuurder Ester Fabriek, van Spaarndammerbuurtbewoonster Anna Bockma, en van Sebastiaan Hoek wiens Joodse grootvader zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geheel werd omlijst door de passende, gedragen muziek van Tavenu/KAPH. Hun trompettist zorgde voor een mooie uitvoering van de taptoe, voorafgaand aan de twee minuten stilte, en gevolgd door het spelen van Het Wilhelmus door het hele orkest.

Achter het monument hesen ondertussen buurtkinderen de vlaggen van de geallieerden en later hielpen zij vertegenwoordigers van buurtorganisaties met het leggen van de kransen aan de voorkant van het monument. Tenslotte betoonden publiek en sprekers in een lange gesloten rij eerbied en respect bij het monument, en kon aansluitend in Huis van de Wijk De Horizon nagepraat worden.

Velen gaven aan geraakt te zijn door de ingetogen sfeer tijdens de herdenking, en tot tranen geroerd door de toespraken met persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.
 
Mocht je de toespraken nog eens willen nalezen, meer willen weten over het Zaanhofmonument, over de Tweede Wereldoorlog in de Westerpark-omgeving, of andere vragen of informatie omtrent de herdenking hebben, stuur dan een e-mail naar het organiserend comité: 4en5meicomitewesterpark@gmail.com