Een gelukkige 50+ woongroep met een vacature

“Ik zou nooit meer terug willen”, zegt de woordvoerder van Woongroep Nassau-Staete Madeleine Maurick. Voordat ze twaalf jaar geleden verhuisde naar de Nassaukade woonde zij in een oud huis “met van die hoge versierde plafonds” op de Spuistraat. Mooi, maar druk en zonder de gezamenlijkheid die ze vindt in Nassau-Staete.

Het klinkt chique, Nassau-Staete maar het gebouw op de hoek Nassaukade en Fagelstraat valt helemaal niet op. Het maakt deel uit van een groot woonblok gebouwd in de typische jaren ‘80/’90 sociale woningbouw stijl. Functioneel, geen tierelantijnen, maar wel degelijk. Eenmaal binnen verandert dit saaie blok in een ongekende luxe van ruimte en licht. Op de begane grond is de ruime gemeenschappelijke woonkamer, inclusief keukenblok waar Madeleine (zelf 60-plus) me ontvangt. Ze vertelt dat de woongroep bestaat uit 17 sociale huurflats met evenveel mensen, meest vrouwen. Het zijn zelfstandige twee- en driekamerflats, gezamenlijk hebben ze deze ruimte, een logeerkamer en een groot dakterras. Vorig jaar vierde de woongroep haar 30-jarig bestaan, deze groep collectieve sociale huurflats stamt dus, net als de groep in de Westzaanstraat, uit de nieuwbouwgolf van de jaren tachtig/begin negentig, toen er nog veel sociale huur werd gebouwd en er oog was voor de behoefte aan een vorm van gezamenlijkheid. 


“Bij ons gaat het heel ontspannen”, licht Madeleine Maurick, in het dagelijks leven relatie- en traumatherapeut, de gezamenlijkheid toe. Soms hebben we een muziekavond, drinken mensen samen koffie of vieren hun verjaardag in deze gemeenschapsruimte. “En de verplichtingen?”, vraag ik. “We vergaderen viermaal per jaar en eenmaal per zes weken doen we de verplichte schoonmaak van het trappenhuis en de gezamenlijke ruimtes”. “Het belangrijkste voor de duurzaamheid van zo’n groep”, vervolgt Maurick, “is dat we zelf de vrijgekomen flats kunnen toewijzen”. Dat wil zeggen, ze dragen kandidaten aan bij Ymere, de huisbaas, over wie Maurick heel tevreden: ”ze komen als er iets gerepareerd moet worden". Ymere neemt eigenlijk altijd het voorstel over voor een nieuwe bewoner, zegt Maurick, "wij controleren zorgvuldig of de kandidaat-bewoners voldoen aan de eisen voor sociale huur."

 

Toen de Gemeente plannen lanceerde om de helft van de woningen die vrijkomen in een wooncollectief te laten lopen via Woningnet protesteerde Nassau-Staete met kracht. In dat gemeentevoorstel zou een groep de mogelijkheid krijgen om uit 25 door woningnet aangedragen kandidaten te kiezen. Dit plan riep zoveel weerstand op dat het weer van de politiek agenda af is. “Dat plan tast teveel de autonomie en de duurzaamheid van de groep aan”, stelt Maurick, want juist het zelf iemand kunnen kiezen waar de zittende bewoners mee willen verkeren, beschermt de stabiliteit van de groep. 


Ik ben getuige van de start van zo’n procedure. Daags voordat het interview met Madeleine plaatsvond, vergaderde de groep over de procedure om een nieuwe bewoner te vinden voor de vrijgekomen tweekamerflat. Omdat ikzelf heel nieuwsgierig ben naar de mogelijkheid om meer gezamenlijk te wonen, volg ik met graagte Madeleine de trap op naar de eerste verdieping waar de woning ligt die binnenkort vrijkomt. Na de sfeer te hebben geproefd op deze eerste verdieping, waar ook de logeerkamer is waar de bewoners een gast kunnen onderbrengen, brengt de lift ons naar het dakterras. En daar word ik echt blij van. Een groene oase in zo’n stenig maar centraal gelegen plekje in onze buurt, wie zou daar niet willen wonen? De nieuwe bewoner moet wel de meerwaarde zien van het gezamenlijke wonen, zo benadrukt Madeleine. Zo wordt stilzwijgend verwacht dat er altijd iemand bereid is om, indien nodig, boodschappen te doen of kleine hand- en spandiensten te leveren aan je buren/groepsgenoten. Echte zorg kan natuurlijk niet worden geleverd, zo benadrukt Madeleine, maar in de praktijk loopt het informele zorgsysteem naar wens. “Het is gewoon goed voor de mens”, benadrukt Maurick, “alleen is maar alleen, de mens is gezonder in een groepssetting”. Met haar lange loopbaan als therapeute kan ze dit met een zeker gezag zeggen. 


Wie belangstelling heeft voor de vrijgekomen flat in deze woongroep, 55-plus en vrouw is, kan zich tot 14 mei melden. De uitgebreide vacature staat op woongroepennet.

Wanda Bloemgarten

Je kunt Wanda bereiken op woneninwesterpark@stadsdorpwesterpark.nl

De eerdere artikelen kun je hier teruglezen