Zonnepanelen op je eigen dak, dat is een mooie manier om duurzaamheid te bevorderen en de energietransitie gestalte te geven. Maar wat als je geen eigen dak hebt? Gelukkig is er ook dan een manier om eigen zonnepanelen te plaatsen, met alle bijbehorende voordelen. Dat heeft wel iets meer voeten in de aarde.
Na jaren van lobbyen en uitzoeken hebben de bewoners op de Marcantilaan dit nu voor elkaar. Er moest zelfs een bezoek van de koning aan te pas komen. De woningen op het Marcanti-eiland vallen binnen verschillende VvE’s (Verenigingen van Eigenaren). Ruim de helft van de woningen is eigendom van woningbouwcorporatie Ymere en de rest van particulieren. Om in zo’n geval zonnepanelen op de gezamenlijke daken te plaatsen, heb je de hulp nodig van een tusseninstantie: een energiecoöperatie. Voor dit project hebben de bewoners de hulp ingeschakeld van de lokale energiecoöperatie Amsterdam Energie.

Op de daken aan de Marcantilaan is ruimte voor ongeveer 750 zonnepanelen. Het eerste dak van 130 panelen is inmiddels verkocht aan eigen bewoners, huurders en eigenaren. De installatie daarvan begint binnenkort. Vanaf half november is de inschrijving voor het volgende blok gestart, en daar komen de andere appartementsblokken snel achteraan. Niet alleen bewoners van de Marcantibuurt, maar ook bewoners verder in West kunnen panelen kopen. Daarbij geldt een voorrangsrecht: eerst de bewoners op de Marcantilaan, daarna iedereen uit de rest van West.

Het project wordt gefinancierd met de zogenaamde postcoderoos-regeling. Daarom kunnen alleen bewoners uit de postcodegebieden 1013, 1014, 1051, 1052, 1055 en 1056 meedoen. Iedereen die meedoet heeft dezelfde voordelen. De aankoop van een zonnepaneel is naar verwachting in 9 jaar terugverdiend. Daarna kun je nog zo’n 16 jaar aan het paneel verdienen.

Ga voor informatie en inschrijven naar de website van Amsterdam Energie.

Vragen? Stuur ze naar marcantiduurzaam@gmail.com, u krijgt dan snel antwoord.

Duurzaamheidscommissie VvE's Marcantilaan